ChatGPT tuli laajan yleisön tietoisuuteen OpenAI:n julkistaessa tekoälymallinsa marraskuussa 2022. Siitä alkoi varsinainen AI-buumi, joka ei ole ottanut laantuakseen. Jos pelkäät, että juna meni jo ja ChatGPTperusteet jäivät oppimatta, ei hätää. Tästä blogitekstistä löydät kansantajuisesti selitettynä, mikä ChatGPT on, ja siihen liittyvät tärkeimmät termit, jotka on hyvä ymmärtää. Blogitekstin luettuasi ymmärrät ChatGPT perusteet ja pystyt keskustelemaan sujuvasti generatiivisesta tekoälystä sekä laajoista kielimalleista.
Mitä tekoälyllä tarkoitetaan?
Tekoälyllä tarkoitetaan järjestelmiä, jotka pystyvät suorittamaan tehtäviä, jotka normaalisti vaatisivat inhimillistä älykkyyttä. Näihin tehtäviin kuuluvat muun muassa oppiminen, päättely ja ongelmanratkaisu. Perinteisellä tekoälyllä viitataan usein sovelluksiin, jotka perustuvat sääntöihin, logiikkaan ja laskentamenetelmiin ja joita käytetään esimerkiksi kuvantunnistuksessa, puheentunnistuksessa ja yksinkertaisessa asiakaspalvelussa.
Generatiivinen tekoäly, kuten ChatGPT, viittaa järjestelmiin, jotka pystyvät luomaan uutta sisältöä, kuten tekstiä, kuvia tai ääntä. Tällaiset järjestelmät eivät vain toista olemassa olevaa tietoa, vaan ne voivat luoda täysin uutta ja innovatiivista sisältöä. Esimerkkejä näistä ovat:
- Generatiiviset kielimallit: Kuten GPT-4 ja BERT, jotka tuottavat luonnollista kieltä ja tekstiä.
- Generatiiviset kuvamallit: Kuten DALL-E, jotka voivat luoda kuvia tekstikuvausten perusteella.
- Generatiiviset äänimallit: Kuten WaveNet, jotka tuottavat luonnollista puhetta tai musiikkia.
- Generatiiviset videot: Malleja, jotka voivat tuottaa videoita esimerkiksi tekstikuvauksista tai valokuvista.
Vaikka moni käyttää harhaanjohtavasti ChatGPTä synonyymina tekoälylle, se on varsinaisesti OpenAI:n kehittämä keskustelusovellus, joka perustuu heidän laajaan kielimalliinsa, GPT-4:ään.
Laajojen kielimallien takana on matemaattisista malleista muodostettu neuroverkko
Laajoja kielimalleja ovat kehittäneet OpenAIlisäksi moni muukin yritys. Google on julkaissut oman Gemini-nimisen kielimallinsa ja Facebookin emoyhtiö Meta on julkaissut puolestaan LLaMa-nimisen kielimallin. Kielimalleista on olemassa useita versioita. Esimerkiksi ChatGPTkäyttämä kielimalli toimi alussa GPT-3.5:n päällä ja myöhemmin saataville tuli kehittyneempi malli, GPT-4. Tätä kirjoittaessa viimeisin malli on GPT-4o.
Laajojen kielimallien selkärangan muodostavat syvät neuroverkot, jotka ovat eräänlaisia matemaattisia malleja ja saaneet inspiraationsa aivojen rakenteesta. Aivan kuten neuronit aivoissa, myös matemaattisissa neuroverkoissa neuronit ovat yhteydessä toisiinsa ja oppiessaan asioita muodostavat todennäköisyydellä painotettuja riippuvuuksia.
Kun malli on koulutettu, se voi tuottaa tekstiä ennustamalla seuraavan sanan tai lauseen todennäköisyyden perusteella. Tämä ennustuskyky perustuu todennäköisyyksiin, joten malli voi joskus tuottaa virheellistä tai epärealistista tietoa, mikä tunnetaan nimellä ”hallusinaatiot”. Tämä tapahtuu erityisesti silloin, kun malli joutuu käsittelemään epätarkkaa tai ristiriitaista dataa.
Mikä on siis tärkeää ymmärtää, on se, että kun kysyt jotain ChatGPT:ltää, se ei itse asiassa tiedä oikeaa vastausta vaan ennustaa, mitä sanoja vastaukseen kuuluu. Sekä ChatGPT-4 ja Bing Copilot voivat kuitenkin parantaa vastaustensa tarkkuutta etsimällä ajankohtaista tietoa internetistä. Tämä parantaa niiden kykyä vastata monimutkaisiin ja ajankohtaisiin kysymyksiin tarkemmin ja totuudenmukaisemmin.
Miten ChatGPTä Käytetään?
ChatGPTä käytetään kielen avulla eli kirjoittamalla sille kysymyksiä tai tehtäviä. Tällaisia kysymyksiä tai tehtäviä kutsutaan prompteiksi. Esimerkkejä erilaisista prompteista ovat:
- Yksinkertainen kysymys: ”Mikä on tekoäly?”
- Tehtävä: ”Kirjoita blogipostaus yrittäjyydestä.”
- Luova pyyntö: ”Ehdota ideoita markkinointikampanjaan.”
ChatGPTä voidaan käyttää myös antamalla sille rooli tai pyytämällä sitä kirjoittamaan vastaus tietyn henkilön tyylillä. Esimerkiksi voit määrittää ChatGPTroolin ”sosiaalisen median markkinointikonsultti” ja pyytää sitä ehdottamaan ideoita somekampanjaan. Voit myös antaa ohjeita siitä, millaisen lopputuloksen haluat tai miten se pitäisi olla kirjoitettu. Esimerkiksi näin:
”Toimi sosiaalisen median markkinointikonsulttina ja ehdota ideoita somekampanjaan, jonka tavoitteena on lisätä yrityksen [Yrityksen nimi] näkyvyyttä Instagramissa ja Facebookissa. Haluamme kampanjan olevan luova, osallistava ja brändiämme vahvistava. Kerro tarkasti, millaisia postauksia voisimme käyttää, ja miten voimme sitouttaa yleisön julkaisuihimme.”
Alla on esimerkki promptin käytöstä. ChatGPT:n vastaus oli varsin pitkä, mutta kuvasta näet miten ChatGPT:n vastaus alkoi. ChatGPt suunnitteli neljän viikon kampanjan, jolle määritteli tavoitteet sekä kirjoitti sen jälkeen viikottaiset teemat ja postausideat. Voit kokeilla promptia vaihtamalla hakasulkuihin oman yrityksesi nimen ja katsoa mitä ChatGPt ehdottaa sinulle.

Mitä paremmin osaat kirjoittaa promptin ja kertoa ChatGPT:lle mitä haluat, sitä parempaa tekstiä ChatGPT pystyy sinulle tuottamaan. Vinkkejä promptaukseen löydät kirjoittamastani blogipostauksesta Tehokas Prompti – Kuinka saat ChatGPT:n kirjoittamaan paremmin.
Toisessa esimerkissä käytämme ChatGPT:tä luomaan meille kuvan. Kuvan luominen tapahtuu aivan samalla tavalla kuin muukin ChatGPT:n käyttäminen eli kuvailet sanallisesti mitä haluaisit kuvassa olevan ja ChatGPt luo sen pohjalta sinulle kuvan.

Mitä hyötyä ChatGPTä on sinulle?
ChatGPT on kuin yritykseesi palkattu harjoittelija. Hyvällä ohjauksella ja neuvomisella se pystyy tuottamaan ja kirjoittamaan tekstejä puolestasi, ja nopeuttaa kirjoitusprosessia merkittävästi.
Voit käyttää ChatGPTä ideoimaan ja kirjoittamaan blogipostauksia, uutiskirjeitä ja sosiaalisen median päivityksiä. Prompti sekä ohjeet, jolla saat blogipostaukset näppärästi taulukkomuodossa somekalenteriisi löytyy kirjoittamastani blogipostauksesta Luonnostele viikon somepostaukset vartissa ChatGPT:n avulla.
Se on myös hyvä sparrailukumppani, joka osaa kysyä kysymyksiä ja tarjota luovia ehdotuksia tuotteille, palveluille tai markkinointikampanjoille. Jos myyt ulkomaille, ChatGPT pystyy auttamaan sinua erityisesti englanninkielisten tekstien kääntämisessä ja kirjoittamisessa.
Harva meistä on täydellinen, ei myöskään ChatGPT. Kuten jo aikaisemmin kirjoitin, ChatGPT ei tiedä oikeaa vastausta vaan ennustaa, mikä on seuraava todennäköisin sana. Niinpä kaikki ChatGPTkirjoittama ei ole totta tai oikein. Tätä, kuten jo edellä mainitsin, kutsutaan siis hallusinoinniksi.
Jos käytät ChatGPTä sisällöntuottamiseen, se ei tarkoita, etteikö sinun tarvitsisi tietää asiasta itse yhtään mitään. ChatGPT:n kirjoittamat faktat kannattaa siis aina tarkistaa, että ne ovat varmasti oikein.
ChatGPT:n kirjoittama suomen kieli ei myöskään aina ole sujuvaa tai suomen kieliopin mukaista. Mukaan saattaa sujahtaa englannille tyypillisiä lausahduksia, jotka eivät istu luontevasti suomalaiseen kirjoitustyyliin. Kun käytät ChatGPT:n kirjoittamaa tekstiä omissa julkaisuissasi ja materiaaleissasi, tarkista ja muokkaa tekstiä niin, että se kuulostaa luonnolliselta ja ammattimaiselta suomen kielellä.
Yhteenveto
ChatGPT on monipuolinen työkalu, jonka avulla voit tuottaa nopeasti laadukasta sisältöä, saada uusia ideoita ja helpottaa viestintää.
Voit käyttää ChatGPT:tä ilmaiseksi luomalla tilin OpenAI:n sivuilla.
Myös Edge selaimen Copilot ominaisuus hyödyntää ChatGPT:tä. Lue lisää Edge Copilotin käytöstä kirjoittamastani blogitekstistä Microsoft Edge Copilot – ilmainen digitaalinen assistentti
Jos haluat opiskella vielä hieman lisää tekoälystä, suosittelen lämpimästi Helsingin Yliopiston ilmaista verkkokurssia Elements of AI. Kurssin tavoitteena on kertoa kansantajuisesti perusasiat tekoälystä ja rohkaista jokaista ihmistä ikään ja taustaan katsomatta oppimaan tekoälyn perusteet.
Myös EU on tuottanut helppotajuisen suomen kielelle käännetyn julkaisun Mitä tekoäly on ja mihin sitä käytetään?, joka kertoo lyhyesti ja helppotajuisesti tekoälystä ja sen käyttökohteista.
Wikipedian artikkelit ChatGPTstä, kielimallista ja neuroverkoista kertovat aiheesta vähän enemmän ja linkkaavat myös aiheeseen liittyvää lähdeartikkeleita ja kirjallisuutta.
Ota tekoäly haltuun lukemalla seuraavat artikkelit:
- Tekoälytyökalut, jotka tehostavat yritystoimintaasi
- Tehokas Prompti – Kuinka saat ChatGPT:n kirjoittamaan paremmin
- Mikä on ChatGPT – perustermit pähkinänkuoressa
- Luonnostele viikon somekalenteri vartissa ChatGPT:n avulla
- Microsoft Edge Copilot – ilmainen digitaalinen assistenttisi
Liity postituslistalle ja saat ilmaiseksi
ChatGPT oppaan.
Oppaan avulla opit kirjoittamaan pyyntöjä ChatGPT:lle, niin että se tuottaa sinulle käyttökelpoista tekstiä, jota voit käyttää somepostauksissasi, blogikirjoituksissasi ja erilaisissa markkinointimateriaaleissasi.
Liittymällä postituslistalle saat lisää hyödyllisiä ja rahanarvoisia vinkkejä, joilla buustaat bisnestäsi.